Macedón lektorátus

Macedón lektorátus

Macedón lektorátus

ELTE BTK, Budapest 1088, 

Múzeum krt. 4/D,

1. emelet 125. terem

A Lektorátus az 1988/89-es tanévben kezdte meg munkáját. Az évek során a következő macedón lektorok tanítottak Budapesten: Dimitar Pandev, Kita Bicevszka, Vancso Tusevszki, Branislava Dragovikj, Ognen Vangelov, Panda Sztojanovszka, a jelenlegi lektor pedig Zlatko Panzov. A macedón nyelvórák iránt nagy számú hallgató érdeklődött. Néhány volt hallgató azóta a macedón nyelv kisszámú fordítói közé tartozik, míg mások újságírói, diplomáciai vagy éppen tudományos tevékenységük során hasznosították az itt megszerzett nyelvtudást.

A budapesti macedón nyelvi lektorátus a Macedón nyelv, irodalom és kultúra Nemzetközi Szemináriuma gondozása alatt áll, amely szerves részét képezi a szkopjei Szt. Cirill és Metód Egyetemnek. A Nemzetközi Szeminárium delegálja és támogatja a macedón lektorokat szerte a világban. A Macedón Nyelv, Irodalom és Kultúra Nemzetközi Szemináriuma Zimska skola néven téli kurzusokat (online), és minden év augusztusában Nyári Egyetemet szervez Ohridban a macedón nyelv, irodalom és kultúra tanulmányozására, amelyeken rendszeresen részt vesznek a budapesti macedón nyelvi lektorátus diákjai is. A hallgatóknak lehetőségük van macedón nyelvet tanulni az ERASMUS-on keresztül is. Létezik egy nemzetközi ifjúsági konferencia is Hogy vagy? címmel, amely felkeltette hallgatóink figyelmét (az elmúlt évben járt résztvevőnk a konferencián).

A Lektorátus 2019-ben ünnepelte a macedón nyelv oktatásának 30. évfordulóját a budapesti ELTE BTK keretei közt, mely alkalomból Panzov Zlatko lektor először szervezte meg a Macedón Kulturális Napok Budapesten c. rendezvénysorozatot, amelyet aztán a világjárvány idején is (2020, 2021) sikeresen megvalósuló rendezvények követtek. A 2017-től napjainkig tartó időszakban a legismertebb macedón írók közül Rumena Buzsarovszka, Lidija Dimkovszka, Venko Andonovszki vendégeskedtek a Macedón Nyelvi Lektorátuson, a 2020-as Macedón Kulturális Napok keretében pedig Froszina Parmakovszka, Petar Andonovszki, Davor Sztojanovszki, Lira Bojku fiatal írókat sikerült meghívni Budapestre, előadásokat tartott prof. Dr. Rumena Buzsarovszka és prof. Dr. Venko Andonovszki, macedón rövidfilmek, játékfilmek vetítése valósult meg, stb.

2021-ben a Szláv és Balti Filológiai Intézetben Blazse Koneszki születésének 100. évfordulójáról emlékeztünk meg A macedón nyelvről című tudományos szöveggyűjtemény kiadásával. A Koneszki tanulmányait és Krszte Petkov Miszirkov Néhány szó a macedón irodalmi nyelvről c. tanulmányát tartalmazó szövegválogatás magyar nyelvre fordítva az Opera Slavica Budapestinensia kiadásában jelent meg. A gyűjteményt a Macedón Kulturális Napok Budapesten - 2021 c. rendezvény keretében mutattuk be a Szláv és Balti Filológiai Intézet könyvtárában, Dr. Zvonko Taneski, a pozsonyi Jan Komensky Egyetem professzora közreműködésével. A budapesti Macedón Nyelvi Lektorátus szoros és aktív együttműködést tart fenn a szkopjei Szt. Cirill és Metód Egyetem Blazse Koneszkiről elnevezett  Filológiai Karával, a szkopjei Macedón Irodalmi Intézettel és Macedón Nyelvi Intézettel, a Goce Delcsev Egyetem (Stip) Filológiai Karával, rendezvényeink szervezéséhez nagy támogatást kapunk az Észak-Macedón Köztársaság Kulturális Minisztériumától, partnereink továbbá a TELEDOM – a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete, Magyarország Szkopjei Nagykövetsége, Észak-Macedónia Budapesti Nagykövetsége és más szervezetek és magánszemélyek.