Lengyel Filológiai Tanszék

Lengyel Filológiai Tanszék

Vezetés

Ráduly Zsuzsanna Dr., tanszékvezető, habilitált egyetemi docens

Telefon:  411 6700 / 5058
Szoba:  I. em. 112.
Email:  raduly.zsuzsanna@btk.elte.hu

Elérhetőségek

Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/D II. em. 208.
Telefon: 411 6700 / 5144
Email: lengyeltanszek@btk.elte.hu

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen már a XIX. század 70-es éveitől folyik a lengyel nyelvoktatás. Az önálló Lengyel Filológiai Tanszék 1978-ban jött létre és azóta önállóan, megszakítás nélkül működik. Magyarország legrégebbi Lengyel Filológia Tanszéke a miénk, melyen átlagosan 70 hallgató tanul. A tanszék lengyel alap-, mester- és tanárképzést, valamint lengyel nyelvi órákat, fakultatív foglalkozásokat és doktori tanulmányokat biztosít. A lengyel szakirányos alapképzésben szereplő tanegységek: nyelvészet, szláv kultúra és irodalom.
A Lengyel Filológiai Tanszék dolgozói oktató- és kutatómunka keretében együttműködnek más szláv tanszékekkel és külföldi egyetemekkel is, részt vesznek nemzetközi konferenciákon, és az alábbi külföldi egyetemek csereprogramjaiban:

Varsói Egyetem http://www.uw.edu.pl/ (Uniwersytet Warszawski)

Jagiello Egyetem http://www.uj.edu.pl/ (Uniwersytet Jagielloński)

Wrocławi Egyetem http://www.uni.wroc.pl/ (Uniwersytet Wrocławski)

Maria Curie Skłodowska Egyetem Lublin https://umcs.lublin.pl/ (Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie)

Adam Mickiewicz Egyetem Poznań http://amu.edu.pl/ (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu)

Gdański Egyetem https://www.ug.edu.pl/pl/  (Uniwersytet Gdański)

A tanszék állandó kapcsolatban áll a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségével http://www.budapeszt.msz.gov.pl/hu/, a Budapesti Lengyel Intézettel http://polinst.hu/, az Országos Lengyel Önkormányzattal www.polonia.hu, a Fővárosi Lengyel Önkormányzattal http://lengyelonkormanyzat.hu/onkormanyzatok/fovarosi, a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület, a Lengyel Nagykövetség mellett működő Petőfi Sándor Lengyel Iskolával http://www.szkolapolska.hu/Main/dojazd.html, a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesülettel http://www.polonianova.hu/ és más kulturális intézményekkel is.

2018.01.04.