A MGIMO magyar félnek felajánlott helyei a 2020/2021-es tanévre

2020.04.08.
A MGIMO magyar félnek felajánlott helyei a 2020/2021-es tanévre

A 2020/2021-es tanévben 2 fő magyar állampolgár BA alap- és 1 fő MA mesterképzésben kezdheti meg tanulmányait a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézetében, így az utóbbi évektől eltérően az egyetem 2 helyett 3 helyet biztosít hazánk részére.

Az alapképzésre történő jelentkezés feltételei

 A következő szakirányok közül egyet lehet megjelölni: nemzetközi kapcsolatok, külföldi régiók ismerete, politológia, közgazdaság, jogtudomány (nemzetközi jog), újságírás, reklám és társadalmi kapcsolatok, kereskedelem.

A jelentkezőnek képzéshez kellő mértékben ismernie kell az orosz nyelvet, illetve az angol, német és francia nyelvek közül legalább egyet, gazdasági szakirányhoz pedig a jó matematikai készségek elengedhetetlenek.

 A szakirány választásban az egyetem nyílt napjai segíthetnek (lista mellékelve).

 A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat (a mellékelt lista szerint) 2020. június 15. és július 1. között személyesen kell benyújtani a MGIMO-n.

 A jelentkezőknek orosz nyelvből elbeszélgetésen (július 2. 10:00) és írásbeli teszten (július 3.10:00), idegen nyelvből elbeszélgetésen (július 6. 10:00) és írásbeli teszten (július 7. 10:00) kell megjelenniük az egyetemen (cím: 119454. Moszkva, proszpekt Vernadszkogo 76. 1032. terem).

 Minden további információ a https://abiturient.mgimo.ru/foreigners/foreigners-bac címen érhető el.

A mesterképzéssel kapcsolatos információk https://mgimo.ru/study/master címen érhetők el.

MEGJEGYZÉS

 A korábbi évek gyakorlatához képest a MGIMO nem 2+0, hanem 2+1 helyet ajánlott fel Magyarország számára, ami az enyhén növekvő magyar érdeklődés felismerésének jele lehet.

 A korábbi évekkel ellentétben a jegyzék nem említi az orosz nyelvi felkészítő tanév (nulladik év) lehetőségét, a jelentkező hallgatóknak megfelelő orosz nyelvtudással kell rendelkezniük vagy önköltséges módon kell finanszírozniuk a felkészítést.

 Bár a jegyzék nem tér ki rá, korábban az egyetem képviselői hangsúlyozták, hogy a nem orosz nyelvű (pl. angol nyelvű) képzési programok nem részei a felajánlásnak. A korábban orosz nyelvi előkészítő évet elvégzett hallgatóknak újra kell jelentkezniük, és beleszámítanak a 2+1 kvótába.

 Nagykövetségünk tudomása szerint több olyan, jelenleg a MGIMO ösztöndíjas képzésén végzős BA alapszakos hallgató is van, aki szeretné tanulmányait MA mester szakon folytatni.