Tájékoztató az OROSZ MINOR szakirányról

2021.08.25.
Tájékoztató az OROSZ MINOR szakirányról

Az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék a 2021/2022-es tanévre is hirdet minoros felvételit.

 

Tájékoztató az OROSZ MINOR szakirányról

 

Miért érdemes az orosz minort felvenni?

- Mert az orosz minor órákon nem csak a nyelvvel foglalkozunk, hanem betekintünk az orosz lélek rejtelmeibe, az oroszok szokásaiba, világhírű irodalmi, zenei és építészeti műveket ismerünk meg.

- Mert az orosz nyelvtudás kaput nyit a világ legnagyobb országa felé, amely tele van különböző gazdasági, továbbtanulási és kulturális lehetőségekkel.

- Mert az orosz kapunyelv a többi szláv nyelv és az ortodox kultúra felé.

- Mert oroszul lehet boldogulni nemcsak Oroszországban, hanem a posztszovjet állomokban is (például Fehéroroszországban, Ukrajnában, Grúziában, Kazahsztánban, Kirgizisztánban vagy éppen Lettországban vagy Moldovában), továbbá Izraelben és Németországban, ahol jelentős az oroszajkú diaszpóra.

- Mert a cirill ábécé ismerete nem csak menő, hanem életmentő is tud lenni (belorusz, szerb, bolgár vagy esetleg mongol feliratok kibogozásakor).

 

Orosz minor csak az őszi félévben indul. Csak olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik már rendelkeznek orosz nyelvi alapismeretekkel (írás, olvasás, kb. 800-1000 szóból álló szókincs, azaz A1+/A2 szint).

A regisztrációs hét alatt, 2021. szeptember 1-jén 12:30-13:30 között a D/1-ben tanévkezdési MINOR TÁJÉKOZTATÓT tartunk, amelyen minden minorra jelentkezőnek kötelező megjelennie.

A tájékoztatót nyelvi felmérő (2021. szeptember 1-jén 15:00-17:00 között*; D ép/10 terem) követi a következő feladatokkal:

  • beszélgetés
  • hangos olvasás
  • 1-2 mondat fordítása magyarról oroszra és/vagy fordítva

A felmérő anyaga: Oszipova, I., КЛЮЧ 1 [Kljucs] című könyv első 10 leckéje.

A szóbeli felvételire való behívás sorrendje a jelentkezési lap alapján történik, amelyre kérjük, az érdeklődők itt iratkozzanak fel:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Qe8KVFwr4YwZh0phEaj3KbRXbl2vuROAERGYyBiaM48/edit?usp=sharing

További tájékoztatásért vagy probléma esetén keressék dr. Palágyi Angela tanárnőt (orosz minor szakfelelős): palagyi.angela@btk.elte.hu ; mob.: +36203114824 (WhatsApp, Viber), Skype: palagyi.angela1.

*A pótfelvételi szükség esetén online lesz megtartva (Teams-en vagy Skype-on) előzetes egyeztetés után.

Letölthető verzió